• wo. feb 28th, 2024

Wat is de nieuwe gasketelwet?

DoorRedactie

dec 20, 2023 #gas, #gasketel, #wonen

Misschien heb je de term “gasketelwet” al gehoord. Maar wat betekent het nou precies? In wezen is de gasketelwet een nieuwe regelgeving die per 1 april 2022 ingaat. Volgens deze wet mogen alleen gecertificeerde installateurs cv-ketels, warmtepompen, airco’s en zonneboilers installeren of onderhouden.

Deze nieuwe wetgeving is een reactie op het groeiende aantal koolmonoxidevergiftigingen door slecht onderhouden of verkeerd geïnstalleerde cv-ketels. Met andere woorden, de gasketelwet is bedoeld om de veiligheid van huiseigenaren te waarborgen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze wet van toepassing is op alle huiseigenaren, inclusief verhuurders en bedrijven. Dus als je een cv-ketel, warmtepomp, airco of zonneboiler in je huis of bedrijf hebt, dan moet je aan deze wet voldoen.

Waarom deze wet belangrijk is voor huiseigenaren

Het belang van een veilige installatie

Een veilige installatie van je cv-ketel is cruciaal. Verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden ketels kunnen leiden tot koolmonoxidevergiftiging, wat dodelijk kan zijn. Daarom is het van groot belang dat alleen vakmensen met de juiste kennis en ervaring deze apparaten installeren en onderhouden.

De nieuwe gasketelwet zorgt ervoor dat alleen gekwalificeerde, gecertificeerde professionals dergelijke installaties mogen uitvoeren. Dit betekent dat als je een installateur inhuurt om je cv-ketel te installeren of te onderhouden, je nu de zekerheid hebt dat deze persoon over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om het veilig te doen.

Mogelijke gevolgen van het negeren van de wet

Het niet naleven van de gasketelwet kan ernstige gevolgen hebben. Ten eerste kan het leiden tot gevaarlijke situaties in je huis, zoals koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast kan het ook leiden tot juridische problemen. Het negeren van de gasketelwet is namelijk een overtreding van de wet, en kan resulteren in boetes of andere sancties.

Bovendien kan het niet naleven van de gasketelwet invloed hebben op je verzekeringsclaim als er iets misgaat met je cv-ketel. Veel verzekeringsmaatschappijen eisen dat alle installaties en onderhoud worden uitgevoerd door gecertificeerde professionals, anders kan je claim worden afgewezen.

cast-iron teapot on wood burner

Hoe je kunt voldoen aan de gasketelwet

Het naleven van de gasketelwet is eigenlijk vrij eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat je een gecertificeerde installateur inhuurt voor de installatie of het onderhoud van je cv-ketel, warmtepomp, airco of zonneboiler. Er zijn verschillende manieren om te controleren of een installateur gecertificeerd is. Een daarvan is door te zoeken op Testo.com, een platform waar je gecertificeerde installateurs kunt vinden.

Op Testo.com kun je eenvoudig een installateur bij jou in de buurt vinden en hun certificeringsstatus controleren. Dit maakt het gemakkelijk om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de gasketelwet en dat je huis veilig is.

Daarnaast is het ook belangrijk om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden, zelfs als deze correct is geïnstalleerd. Een goed onderhouden ketel werkt efficiënter en heeft minder kans op storingen, wat helpt om veilige situaties in je huis te waarborgen.

Veelgestelde vragen over de gasketelwet

Een veelgestelde vraag over de gasketelwet is of huiseigenaren zelf nog kleine onderhoudstaken mogen uitvoeren aan hun ketel. Het antwoord hierop is nee. Volgens de nieuwe wet moet al het onderhoud, hoe klein ook, worden uitgevoerd door een gecertificeerde installateur.

Een andere vraag die vaak gesteld wordt, is of de gasketelwet ook geldt voor oudere ketels. Het antwoord hierop is ja. De wet maakt geen onderscheid tussen oude en nieuwe ketels. Dus of je ketel nu gloednieuw is of al een paar jaar oud, je moet nog steeds voldoen aan de gasketelwet.

Tips om een erkende installateur te vinden

Het vinden van een gecertificeerde installateur hoeft niet moeilijk te zijn. Een goede plek om te beginnen is Testo.com. Dit platform heeft een uitgebreide lijst van gecertificeerde installateurs bij jou in de buurt. Je kunt ook recensies van hun werk lezen om de kwaliteit van hun diensten te beoordelen.

Daarnaast kun je altijd vrienden of familie om aanbevelingen vragen. Het kan ook nuttig zijn om online recensies en beoordelingen te lezen. En vergeet niet om altijd de certificeringsstatus van een installateur te controleren voordat je ze inhuurt.

Conclusie: de rol van de gasketelwet in een veiliger huis

De nieuwe gasketelwet is een belangrijke stap in de richting van een veiliger huis. Door te eisen dat alle installaties en onderhoud worden uitgevoerd door gecertificeerde professionals, helpt deze wet om gevaarlijke situaties, zoals koolmonoxidevergiftiging, te voorkomen.

Het naleven van deze wet is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor het behoud van je huis en het voorkomen van mogelijke juridische problemen. Dus of je nu een nieuwe cv-ketel installeert of je oude ketel laat onderhouden, zorg ervoor dat je altijd een gecertificeerde professional inhuurt.

Door Redactie